CatalaCastella
altres idiomes (traduccions automàtiques)
Inici  |  Contactar  |  Informació  |  Cercar
   
LOGO
International email
   
Pla Territorial
Carpeta Ciutadana
Consultas,Quejas,sugerencias y felicitaciones
Avisa'ns dels desperfectes
Biblioteca
Arxiu Municipal
Mediambient
Colegio Publico
Molí de baix
Escola Municipal d'Ensenyaments Artístics
DRETA
     

SANT LLUÍS DÓNA EL TRET DE SORTIDA PER A CONSTITUIR LA COMUNITAT ENERGÈTICAL AL POLÍGON EMPRESARIAL

SANT LLUÍS DÓNA EL TRET DE SORTIDA PER A CONSTITUIR LA COMUNITAT ENERGÈTICAL AL POLÍGON EMPRESARIALL’Ajuntament de Sant Lluís, juntament amb un grup d’empresaris del polígon de Sant Lluís i l’Institut Balear de l’Energia, han obert avui el termini per a constituir una comunitat energètica que permeti l’autoconsum al polígon i, a mig termini, l’autosuficiència. En una reunió que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Sant Lluís, s’ha exposat el treball tècnic que s’ha realitzat per analitzar la realitat i les necessitats energètiques de la zona, així com una proposta de fórmula per constituir la comunitat. Aquest és el tret de sortida per a la materialització d’una iniciativa per a la qual ja s’han posat terminis, i que serà la primera de Balears en aquesta línia.

La proposta inicial contempla la constitució d’una cooperativa, en la que participarien tots aquells empresaris que ho desitgessin, així com també les administracions públiques. Aquesta proposta és un primer esborrany que contempla diverses modalitats per participar a la cooperativa. Així, per una banda, hi hauria l’inversor-consumidor, que aportaria capital i consumiria l’energia generada al polígon industrial; el consumidor, que únicament utilitzaria l’energia creada a la cooperativa; i l’inversor, que únicament aportaria capital en diverses modalitats. Les empreses que s’adhereixin a la cooperativa assumirien dos compromisos:
- Consumir l’energia generada al polígon industrial.
- Posar a disposició de la cooperativa les cobertes de les naus industrials, en el cas de socis titulars d’edificis ubicat al polígon.

La generació elèctrica al polígon industrial es produiria a través de plaques fotovoltaiques instal·lades bé a les cobertes dels edificis, o bé a altres espais aptes per aquesta funció. Els primers càlculs tècnics realitzats conclouen que si s’instal·lessin totes les plaques que el polígon pot acollir només a les cobertes, es generaria una potència de 3,6 Mw, i es produirien anualment 4,8 Gw/hora, unes xifres que permetrien l’autosuficiència energètica.

La intenció inicial és desenvolupar el projecte en diverses fases. En un primer estadi s’implantarien aquelles instal·lacions que fossin necessàries per a cobrir la demanda de les empreses que s’hi adhereixin en aquesta primera fase. De moment, les empreses interessades en participar poden omplir el formulari que trobaran al peu d'aquesta publicació durant tot el mes de juliol. Posteriorment, ja el setembre, es convocarà una primera reunió amb tots aquests socis, en què s’acabaran de perfilar els detalls jurídics i tècnics de la cooperativa i es discutiran els estatuts.

Totes aquelles empreses interessades en aquest procés, poden enviar un correu electrònic a comunitatenergetica@ajsantlluis.org, o bé emplenar el formulari que figura al peu d'aquesta publicació.

PIONERS A BALEARS
El polígon industrial de Sant Lluís serà la primera instal·lació d’aquestes característiques de tot Balears en constituir una comunitat energètica amb l’objectiu d’assolir l’autosuficiència energètica, treballar per la màxima penetració de les energies renovables, la reducció del consum elèctric i de la factura. En aquest sentit, la cooperativa garanteix que l’energia generada es vendrà als seus socis a preu de cost, un fet que suposaria un abaratament del preu que paguen ara les empreses a les comercialitzadores. De fet, el preu de venda de l’energia s’haurà de decidir en el sí de la cooperativa.

El projecte neix a iniciativa de l’Ajuntament de Sant Lluís, i amb el suport de l’Institut Balear de l’Energia. En aquest sentit, el seu gerent, Ferran Rosa, afirma que «l'IBE és una eina essencial per acompanyar tècnicament i econòmicament projectes com aquest, que permetran implantar renovables en polígons i reduir la factura de les nostres empreses». Rosa s’ha compromès a que l’Institut Balear adoptarà un paper actiu en aquesta iniciativa, i ha expressat la seva predisposició a que l’IBE faci una aportació econòmica encara per concretar. Es compta també amb el suport de la Menorca Preservation, que ha finançat un dels estudis tècnics que permet identificar la realitat i les necessitats d’aquesta futura comunitat energètica.

Per la seva banda, la batlessa de Sant Lluís, Carol Marquès, ha animat als empresaris a participar a la iniciativa, «un projecte ambiciós i pioner, que ens ha de permetre fer passes decidides cap a un nou model energètic conjuntament entre el sector públic i el sector privat. Aquest és un model que experimentarem i desenvoluparem a Sant Lluís, però que després podrà ser emprat per altres zones similars arreu de les illes. Tenim clar que aquest és el camí a seguir, i no podem esperar més a posar en marxa iniciatives que ens garanteixin un present sostenible i un futur digne i just».